Jump to content

A kutyasétáltatás, mint sport

2014. 07. 28. 14:43

Kutatók vizsgálták a kutyasétáltatás hatását a fizikai állapotra nézve, amely szerint a kutyatulajdonosok többet mozognak, mint aki az edzőteremben napi szinten edz. Egy átlagos kutyatartó átlagosan 24 percen keresztül sétáltatja kedvencét, ami heti szinten 5 és fél óra aktív mozgást tesz ki. Ezen felül egy gazdi hetente legalább egy alkalommal elviszi kedvencét egy nagyobb sétára is. Vagyis a heti 5 és fél óra sétához még 2 és fél óra pluszt jelent.

A fitneszterem mániákusai heti egy óra 20 percet tölt edzéssel, vagy ennyit kocog, gyalogol kutya nélkül, ami jócskán kevesebb mozgást jelent, mint a kutyasétáltatók gazdiké.

Azok az emberek, akinek nincs kutyájuk, saját bevallásuk szerint is semmilyen testmozgást nem végeznek.A kutyasétáltatás szükséges a kutya számára, ez természetes. Azonban a gazda számára is kellemes időtöltés, napi rutint ad és keretet az mind az állatnak, mind a gazdának. Szó szerint rászokatja magát a gazda a mozgásra. Főleg a lakásban élő állatok miatt szükséges ezt bevezetni, ugyanis a kis mozgástér nem kedvez a kutya egészségének, ráadásul szükségét is csak a természetben szereti és tudja elvégezni. Kényszerhelyzetben bepiszkít a lakásba. Ez nem jó sem a kutyának, sem a gazdának, vagyis egyetlen megoldás a séta.

Ezen kívül meg kell említeni, hogy míg a fitnesztermi edzés pénzbe kerül, addig a kutyával való séta ingyenes testmozgást biztosít. A légkondicionált termekben való edzés nem ér fel a természet lágy ölében végzett mozgással.A kutatók azt is megállapították, hogy rossz idő esetén az edzőterem látogatottsága megcsappan, mert eső esetén jóval kevesebben járnak edzeni. Azonban a kutyatartók akkor is viszik az állatukat sétáltatni, ha esik az eső vagy a hó, fúj a szél.

(Fotó:friendlydogleash.com)