Jump to content

Frontok hatásai kedvenceinkre

2014. 08. 04. 08:42

Ahogy az embereket megviseli az időjárás-változás, ugyanúgy hat ez a kedvenceinkre is. Saját magunkon érezzük, hogy a frontok érkezésével, távozásával milyen kellemetlenségeket tudnak idézni bennünk.

Gyakran fáj a fejünk, ingerültebbek és fáradékonyabbá válunk, vérnyomásunk vagy nagyon magas, vagy éppen nagyon alacsony, megnő a reakcióidőnk.

Ha pedig mi ezt érezzük, akkor az állataink is ugyanúgy tapasztalhatják mindezt. Hiszen kedvenceink szervezete is ugyanolyan érzékeny a frontokra, amelyek leginkább a vegetatív idegrendszerre vannak nagy terheléssel.

A melegfrontokat általában magas páratartalom kíséri. A légnyomáscsökkenés hatással van az állat szimpatikus idegrendszerére, izgalmi állapotba kerül, melynek következtében fokozódik az anyagcsere, emelkedik a pulzus és a vérnyomás.

A hidegfrontot kísérő páratartalom csökkenése és a légnyomás emelkedése a paraszimpatikus idegrendszerre hat. A szívműködés gyengül, a vérnyomás csökken. Fokozottabban jelentkezhetnek az emésztőszervi panaszok és a reumás eredetű fájdalmak.

Hazánkra jellemző a kettős fronthatás, amely különösen veszélyes a legyengült immunrendszerű, idős vagy beteg állatokra is.

A helyes táplálkozás biztosításával megfelelő védelmet nyújthatunk kedvenceinknek, melynek hatékonyságát növelheti a rendszeres testmozgás.

(Forrás: egeszsegtukor.hu)