Jump to content

Gyötrő hőség

2014. 08. 05. 16:05

Házi kedvenceink általában nehezen viselik a nagy meleget, emiatt még jobban oda kell figyelnie a gazdiknak. A hőségtől szenvednek állataink is, nem csak mi. Ha nem odafigyelő gazdija van egy házi kedvencnek, akkor a hőség akár az állat pusztulásához is vezethet. Érdemes pár szabályt betartani, hogy ezeket a problémákat kikerüljük.

Kertben vagy az udvarban elhelyezett kuckó kedvenceink számára nem feltétlenül nyújt menedéket a tűző nap elől, ezért fontos a hűvösebb levegő biztosítása.

Arról is gondoskodni kell, hogy legyen árnyékos hely, ahová az állat elhúzódhat a nap elől pihenni. Kertben árnyat és hűvöst adhat a fa, bokor, sövény, míg a lakásban a redőny leengedése, a sötétítő függöny használata.

Nagyon fontos, hogy mindig legyen friss víz az állatok előtt. Sose fogyjon el a vize, ugyanis a nagy melegben gyorsabban párolog, mindig ügyelni kell, hogy folyamatosan tudja pótolni a folyadékot.

A tűző napon csúnyán leéghetünk, és ez igaz az állatainkra is. Főleg a fület, orrot és a tappancsokat érintheti a leégés. Ennek elkerülése érdekében naptejet alkalmazhatunk az érzékeny területeken, hogy megóvjuk kedvenceinket. Arra is érdemes figyelni, hogy inkább füves területen sétáltassuk tűző napon kutyusunkat, mert a felforrósodott asztfalt égetheti a tappancsokat. Nagyon fontos kutyáink sétáltatása, azonban ezt időzítsük kora reggelre és estére, amikor még/már hűvösebb van, így mind a gazdainak, mind a kutyának élvezhetőbb a séta.

Gondos gazdiként figyelnünk kell az ablakra, de ez leginkább azokra vonatkozik, akik emeletes házban tartanak háziállatot. Nagyon fontos a megfelelő szellőztetés a lakásban, azonban lepke, rovar vagy madár után kapva könnyen kieshet kedvencünk, ha nincs az ablakon rács vagy háló.

Gyakori eset, hogy kedvencünket autóval szállítjuk, és míg bemegyünk boltba, vagy ügyet intézni valahová, addig az állat a kocsiban tartózkodik. Ebben az esetben mindig kapcsoljuk be az autóban a ventillátort, résnyire hagyjuk lehúzva az ablakot is, ugyanis nyári hőségben, az autóban akár 50 fok is lehet.

mérséklete, akkor vizes borogatással igyekezzünk csökkenteni, gondoskodni kell a folyadékpótlásról is. A hőguta halálos is lehet, ezért a megelőzésen van a hangsúly.

(Forrás: twice.hu)