Jump to content

Kicsi, de határozott a Yorkshire terrier

2014. 08. 09. 19:19

A Yorkshire terrier, röviden yorkie, nem kotorékeb, de nem is munkakutya, azonban az egyik legkedveltebb öleb. Nem árt azonban tudni, hogy mindkét fent említett kutyatípus tulajdonsága megtalálható a pici kutyában.

A Yorkshire terrier a terrierek fajtacsoportjának Toy terrier szekciójába tartozik, amely a legkisebb méretű. Kiállítások gyakori fellépője, masnival, csatokkal, ékszerekkel szokták díszíteni szőrét és még gyakran ruhácskát is adnak rá.

Ezt a fajtát nevéből is adódóan Yorkshire-ben, Angliában tenyésztették ki a skótok a XIX. században annak érdekében, hogy a textilüzemekben megbújó egereket elfogja.

Hosszú szőrű terrier, szőrzete sima és a teste mindkét oldalán lelógó, választéka az orrtól a farok végéig húzódik. Hosszú szőre naponta ápolást igényel.

Ez a pici kutyus mindenhol jól érzi magát, legyen lakás vagy ház, ahol él. Kiváló jelzőkutya, vadászösztönét még most is megőrizte, akár kisebb emlősökre is vadászik. Nem ijed meg az emberektől sem, de a nagyobb fajtársaitól sem.

Merész és vállalkozó kedvű, de nagyon makacs tud lenni.

Tartása nemes, háta egyenes és ez határozott megjelenést kölcsönöz ennek az aprócska fajtának.

Gazdáját rajongással szereti, nagyon ragaszkodik családjához, de az idegeneket megugatja és gyakran barátságtalan is velük. Ez a tulajdonság elterjedt a yorkishire terrierekről, nem alaptalanul, de kitartó és következetes neveléssel le lehet erről szokatni.

Általában nem kedvelik a macskák társaságát, csak akkor tudnak meglenni együtt, hagy kölyök koruk óta együtt nevelkedett a két állat.

Nem házőrző, igazi szobakutyus, öleb. Jól elél fajtársa nélkül, de szüksége van a rendszeres törődésre, játékra, gazdája közelségére.

A yorkie várható élettartam kb. 14 év. Kifejlett példányok 1,5-3 kg. Némelyik országban az e feletti súlyú kutyákat nem is engedik tenyészteni.

Nincsenek tipikus yorkie fajtabetegségek, ám legérzékenyebb pontjuk a szem, a máj és a láb, ezért érdemes rendszeres állatorvosi ellenőrzése elvinni.

(Forrás: mashoid.co)