Jump to content

Méreg?!

2014. 09. 23. 09:05

Számtalanszor hallani, hogy a szomszéd, vagy egy rosszakaró megmérgezte kutyáját, macskáját. Azonban az esetek többségében nem erről van szó szerencsére.

Ahány féle mérgezés, annyiféle tünet lehet. Szinte bármi okozhat mérgezést, akár a gyógyszerek nem megfelelő adagolása. Az emberek számára alkalmas gyógyszerek jó része nem is adható a kutyusoknak.
Mérgezést okozhatnak egyes növények növények is.

Ha a mérgező anyag egyszerre, nagyobb adagban került az állat szervezetébe, vagy a mérgezés egy hosszabb ideig tartó folyamat volt, a szervezet védekező rendszere telítődik, és tünetek jelentkeznek.

A tünetek változatosak lehetnek, úgymint hányás és hasmenés, amely következtében még a kiszáradás veszélye is fennáll. A vérkeringésben és a központi idegrendszerben zavarok keletkezhetnek. Az állat szőre hullhat, rossz közérzet, nyálkahártya elszíneződése, túl magas vagy túl alacsony testhőmérséklet, legsúlyosabb esetben pedig az állat elhullása.

Ha feltételeződik bennünk a mérgezés ténye, minél hamarabb keressük fel az állatorvost.

Akut mérgezés esetében célszerű hányást kiváltani, ha ezt magától az állat nem tette még meg.
A három leggyakoribb tünet, amelyik általában (de nem mindegyiknél) minden mérgezésnél megjelenik az a hányás, a hasmenés és a nyálzás. A három tünet együttes jelentkezése indokot adhat arra, hogy a gazda mérgezés gyanújára gondoljon.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: safemadepet.com)