Jump to content

Kutyák munkában

2014. 10. 10. 09:00

Egyes kutyafajták kimondottan alkalmasak egy-egy munkavégzésre. Mivel az ilyen kutyusok valóban munkát végeznek, így az etetésükre is sokkal jobban oda kell figyelnie a gazdának. Szakemberek és a kutyaszánhajtásban jártas sportolók kutatásai alapján írták elő a dolgozó kutyák ideális táplálását.

A kutya emésztése nem olyan, mint az emberé. A vizsgálatokat leginkább szánhúzókutyákon végezték. Még a munkakutyák között is más-más a táplálkozási igény, hiszen egy agárnak másra van szüksége, mint egy szánhúzókutyának. Akkor várhatjuk el munkakutyánktól a munka magas szintű elvégzését, ha biztosítjuk számára a megfelelő étrendet.

Egy neves kutyszánhajtó versenyző, nevezetesen Harris Dunlop kezdetben gabonakeményítőt, húslisztet, kukoricaolajat tartalmazó szárazeleséggel etette állatait, de azok egyre csak gyengültek. Hogy ezeket a keserűségeket elkerülje növelte az állati fehérje és a zsír arányát, de csökkentette a szénhidrát bevitelét.

Alacsonyabb mértékű mozgás esetén a zsírok oxidációjából nyerik a kutyák az energia nagy részét. Amikor azonban a fizikai aktivitásuk megnő, akkor már fehérjékre van szükségük. Minél nagyobb tehát a stressz intenzitása, annál nagyobb mennyiségű fehérjére van szükségük.

Kutyusaink energiaszükséglete több tényezős. Függ az állat életkorától, testsúlyától, fajtájától, külső hőmérséklettől és a végzett munka mennyiségétől is. Hideg időben az energiaszükséglet megnő.

Amíg az ember számára a magas szénhidráttartalmú ételek növelik a teljesítőképességet, addig a kutyák csak korlátozottan tudják azt megemészteni. Ebek esetében a magas zsírtartalmú és alacsony szénhidráttartalmú étrend az, ami a teljesítményt megnöveli.

Szintén nagyon fontos a dolgozó kutyák számára a vitaminok és az ásványi anyagok biztosítása. Azonban a legtöbb gazdi nem veszi figyelembe, hogy a táplálékban már eleve megtalálhatóak vitaminok és ásványi anyagok, és ha még keverünk is hozzá ilyen készítményt, akkor fennáll a túladagolás veszélye.
Néhány vitaminnak nagyon pozitív hatása van a dolgozó kutyákra, ilyen például az A-C-vitaminok.

Nem elég csak nyers húst adni önmagában dolgozó állatainknak. A kutyatrénerek azt vallják, hogy a nyers hús és más adalék hozzáadása elég az munkakutyák feladatának megfelelő elvégzéséhez. A jó minőségű kutyatáp biztosítja az állatok számára a kellő vitamint és ásványi anyagot is.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: nuhiei.hu)