Jump to content

Kutyabiléta

2014. 10. 29. 16:05

Manapság, amikor már minden hazai kutya számára kötelező (?!) a chip, miért lenne szükség kutyabilétára?

Ha menhelyről örökbe akarunk fogadni egy kutyát, vagy tenyésztőtől hozunk el egy kölyköt, akkor biztos, hogy csak beültetett chippel ellátva fog hozzánk kerülni.

A chip mellett még akkor is nagyon jó megoldás a biléta használata, ennek a két azonosítónak a használata nyújtja a kutya legnagyobb biztonságát.

A chippel ellentétben a biléta azonnal láthatóvá teszi a kutyus adatait, így ha egy elkóborolt, de nyakában azonosító lóg, könnyen meg lehet találni a gazdit. A biléta arról árulkodik, hogy az eb a családba tartozik, gondoskodtak arról, hogy baj esetén azonnal tudják, kit lehet értesíteni.

A kutyabiléta vásárlásakor figyelni kell a biléta esztétikai megjelenésére, az anyag minőségére, a karika erősségére. Általában a biléták gravírozhatók, így az egyedi adatokat rá lehet gravírozni, ami persze plusz költségbe kerül. Léteznek már plusz szolgáltatással rendelkező biléták is, pl. világít a sötétben.

A biléta mit sem ér, ha nem jó hozzá a nyakörv. Általában kötélből, bőrből, nylonból vagy láncból készült nyakörveket lehet találni. A nagytermetű kutyusoknak leginkább a bőrpóráz, a minden rágcsáló kutyáknak pedig láncból készült póráz ajánlatos. A legtöbb kutyusnak megfelelő a 12 mm vastag nyakörv, de a nagytestű kutyáknak már lett a 2,5-4 cm-es bőrnyakörv.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: ajandekkert.hu)