Jump to content

A szívférgesség gyógykezelése

2014. 10. 31. 09:00

Kutyákban és macskákban többféle parazita is előfordul, ami húsevéskor kerülhet a szervezetükbe. A szívférgességet okozó Dirofilaria immintis Spanyolországból és Franciaországból került az USA-ba, majd Európába.

Eddig csak olyan fertőzött kutyával találkoztak, amely mediterrán országban volt. Ezt a betegséget ugyanis szúnyogok terjesztik és a kifejletlen mikrofiláriák akár 5 évig is elélnek a gazdaállat szervezetében. Szerencsés esetben a kutya tünetmentes marad.

Mostanában egyre több olyan szívférges esetről hallani, pedig az adott kutya nem is járt külföldön. Ez azt jelenti, hogy már idehaza is fertőzött szúnyogok vannak. Még csak szórványosan jelent meg és főleg a déli területeken, valamint a Tisza területén.

Mivel a felmelegedés egyre erősödik, a szúnyogoktól is nehezebb megvédeni kutyáinkat, így a fertőzés veszélye fokozódhat.

Ennek a betegségnek a kezelése nehéz, inkább a megelőzésre kell törekedni. A nyakörv és a spot-on készítmények alkalmasak a szúnyogok elriasztására. A legkönnyebben beszerezhető szerek, amelyek állatorvostól vagy patikából beszerezhetők a következők: Advantix spot-on, Stronghold spot-on, Advocate spot-on, ExSpot spot-on, Scalibor nyakörv.

A csepegtetős készítmény (spot-on) és a nyakörv együttes használata a kullancs, a bolha és a szúnyog távoltartására is alkalmas.

A szívférgesség a macskákra nézve is veszélyt jelentenek, így számukra is érdemes alkalmazni a nekik megfelelő csepegtetős készítményt.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: kutyabarat.hu)