Jump to content

Kutyaól, de milyen?

2014. 11. 09. 09:00

Itt az ősz, jön a tél, a hideg. A szobakutyáknak nem számít, de azoknak a kutyusoknak nagyon, akik a szabadban töltik idejük nagy részét. Gondoskodjunk arról, hogy a hideg elől el tudjanak bújni.

Akár mi magunk barkácsolunk házat négylábú kedvencünk számára, akár boltit választunk, vannak tulajdonságok, amit be kell tartani ahhoz, hogy kutyánk szeresse helyét.

Fontos a kutya testsúlyának alapján kiválasztani a megfelelő méretű házat. A túl kicsi és a túl nagy ház nem jó, nem is fogja szeretni a kutyus. A testének hőjével fűti fel a házat az eb. és ha túl nagy az ól, akkor hideg marad, ami azt fogja eredményezni, hogy nem is fog benne tartózkodni. Ha pedig kicsi a hely, akkor kényelmetlen lesz számára, szintén nem fogja használni.

A műanyag kutyaház praktikus és olcsóbb is, mint a fa alapanyagú, azonban nem feltétlenül jobb. Bár nagyon könnyű és könnyen is mozdítható, de éppen emiatt egy nagy szél is hamarabb elmozdítja a helyéről. Arról nem beszélve, hogy önmagában egy műanyag kutyaház nagyon hideg, ezért bélelni kell. Bélést és termofüggönyt be lehet ugyan szerezni, de ezek plusz költséggel járnak.

A jó minőségű fából készült kutyaól a legjobb, ennek megfelelően drágább is, azonban e legjobb a hőszigetelése és hosszúideig használható. A gyártók ma már igyekeznek minél praktikusabb kivitelezésű házakat gyártani, így sok ól teteje levehető, így a takarítása sokkal egyszerűbbé vált. Hátránya csak annyi, hogy súlyosabb, így a szállítása és mozgatása nehézkesebb.

Létezik egy olyan megoldás is, hogy panelekből kell a házat összeállítani, aminek szintén nagy előnye a könnyű szállítás, azonban a panelek az illesztésnél idővel meggyengülnek és széteshetnek, valamint a szigetelése sem a legjobb.

Kutyaházaknál nagyon fontos a szigetelés, abból is a megfelelő a minimum 5 cm vastagságú.
A kutyaház helye ott legyen, ahol rálátása van a kapura, a ház ajtajára. Szereti szemmel tartani otthonának bejáratait. Úgy tájoljuk az ólat, hogy az ajtaja délre nézzen.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: lushome.com)