Jump to content

Kutyagondolkodás – 2. rész

2015. 01. 11. 16:00

A kutya az ember legjobb barátja. Közhely, de sok esetben igaz. Mégsem értjük hogyan gondolkodnak kutyáink, bár sokan kutatják.

Az MTA-ELTE Összehasonlító Etológia Kutatócsoportja azon fáradozik, hogy összehasonlítsa az ember és a kutya agyműködését, ezért 11 kutya és családja vesz részt a kutatásban, amelyet egy tréning előz meg. Az, hogy éppen kutyák agyműködése a kutatási terület annak köszönhető, hogy az ember és a kutya közös világuk van. Ismerik egymást, ugyanazok a hangok hatnak emberre és négylábúra egyaránt.

Más állat esetében ez lehet, hogy nem működne ilyen jól, éppen ezért esett a választás a kutyákra.A magyar kutatócsoport több kutatást is végez, és végre agyi vizsgálatokat tudnak felmutatni. Csak emberre jellemzőképességnek tartják a nyelvek használatát, de honnan tudjuk, ha nem ellenőrizték más fajoknál?

Így aztán efelé irányultak a további vizsgálatok, és fontos felfedezést is tettek. Ahogyan az embereknél is, a kutya agyának is van egy olyan területe, amely a többi kutya hangjára sokkal élénkebben reagál. Vagyis embernél és kutyánál is az agy ugyanazon a részén történik a fajtársak hangjára való reagálás, az iránti érdeklődés.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: sciencenews.org)