Jump to content

A háziasítás hatása

2015. 01. 13. 16:00

Mi változott meg a kutya viselkedésében a háziasítás során? Régóta keresik a választ erre a tudósok.

Hazánkban az ELTE Etológiai Tanszékén 2001-ben indultak azok a vizsgálatok, amelyekkel azt szerették volna kideríteni, hogy mi a ma élő kutyák és a farkasok közötti különbség. Három magyar kutató 2009-ben megnyitotta a Wolf Science Centert Ausztriában, ahol egy vadasparkban nemzetközi csoport intenzíven tanulmányozza az emberek közelében élő kutyák, valamint a kifutóba elzárt és elválasztott farkasok, keverék kutyák viselkedésbeli egyezőségeit, különbségeit.

Az eredményeket még csak konferenciákon ismertetik, de újságírók leragadtak egy kijelentésen, miszerint a háziasítás során kiveszett valami a velünk élő kutyákból, ugyanis nem működnek annyira együtt fajtársaival és nem is figyelnek annyira rájuk, mint a farkasok.

A megfigyelt falkatagoknak ételt adtak. Azt találták a kutatók, hogy a kutyák közül az alárendelt egyed nem mert addig enni, amíg a domináns is evett. Ellentétben a farkasokkal, amelyek békésen ettek egymás mellett.
Más kutatások azt bizonyították be, hogy a kutyák az emberi gesztikulációt sokkal jobban figyelik, mint a farkasok. Azonban a farkasok nagyon ügyesen lesik el a kutyáktól a egy feladat megoldását. Ebből is az derül ki, hogy a farkasok nagyon figyelnek egymásra, míg a kutyák alig figyelnek egymásra.

A háziasítás során a kutyák már nem képesek a közös élelemszerzésre, az emberre vannak utalva.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: independent.co.uk)