Jump to content

Szemmel verés helyett mosolygás

2015. 01. 13. 09:00

Mi jelzi leginkább a kutya örömét, bánatát? A kutya farkát tették ennek fokmérőjének, de újabb kutatások szerint másra is figyelni kell. Hogy mire, megtudhatod a cikkből.

Japán kutatók, az Azabu Egyetem munkatársai szerint nem csak a kutya farka jelzi a hangulatot, hanem az állat szemeit, pofáját is érdemes megfigyelni.

Nagy sebességű kamerákkal azt regisztrálták a szakemberek, hogy milyen arckifejezéssel fejezik ki a kutyák a kellemes vagy kellemetlen helyzeteket.

Azt találták, hogy amikor megérkezik gazdájuk, akkor a bal szemöldöküket emelik fel és a fülüket hátrébb húzzák. Ha azonban új, még nem ismert ember kerül közelükbe, akkor a bal fülüket mozdították hátrébb. A kutya számára kellemetlen tárgy láttán jobb fülük mozdult. Nem tudni, hogy miért pont a szemöldökükkel és a fülükkel reagálnak a helyzetekre.

A vizsgálat során arra a következtetésre jutottak a kutatók, hogy az arcizmok mozgása attól függ, hogy a kutya agyának melyik része dolgozik akkor, amikor meglát egy idegen embert, a gazdáját, egy utált tárgyat.

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: pixgood.com)