Jump to content

Kutyagondolkodás – 3. rész

2015. 01. 17. 09:00

A kutya az ember legjobb barátja. Közhely, de sok esetben igaz. Mégsem értjük hogyan gondolkodnak kutyáink, bár sokan kutatják.

Az MTA-ELTE Összehasonlító Etológia Kutatócsoportja azon fáradozik, hogy összehasonlítsa az ember és a kutya agyműködését, ehhez agyi fMRI vizsgálatokat végeznek kutyákon.

Pozitív és negatív emberi- és kutyahangokat hallattak a kutyusokkal. A kísérletek során az is kiderült, hogy a kutyák ugyanazon az agyi területen dolgozzák fel a hangok érzelmi töltetét, ahol az emberek is. Főleg az érdekli a szakembereket, hogy mennyire érti meg egy kutya az emberi beszédet és azt hogyan dolgozza fel. Ennek vizsgálata még zajlik.

A kutya azért is alkalmasabb más állatoknál az ilyenfajta vizsgálatokra, mert egészen másképp viszonyul az emberhez, mint a többi állat, kötődnek az emberhez. A kutya az egyetlen háziállat és állat egyáltalán, amelyik ha megijed, akkor az ember lábához fut. Vagyis az ember a biztonsági pontja, akárcsak gyermeknek az édesanyja.

A kutatás vezetője szerint lehet, hogy a kutyák agya sokkal egyszerűbben működik, csak mi emberek látjuk olyan bonyolultnak, pedig lehet, hogy ezek egyszerű mechanizmusok, ami számukra nagyon jól működik, csak mi nem értjük.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: dailymail.co.uk)