Jump to content

Portugál vízikutya

2015. 01. 18. 16:05

Az Egyesült Államok első emberének és családjának két portugál vízikutyája van, aminek köszönhetően még nagyobb hírnévre tett szert ez a kutyafajta. Ismerkedjünk meg vele mi is!

Afrika északi részén volt őshonos a portugál vízikutya, amelyet a berber törzs tenyésztett ki. Európába való bekerülését a móroknak köszönhetjük, az Atlanti-óceán partszakaszain is segített a halászoknak. Ez a munkakutya arra lett kiképezve, hogy azokat a halakat a hálóba terelje, amelyek kiszöktek. Feladata volt még a háló kihúzása is, hiszen jól úszik, bátor kutyus. A halászat a modernizáció miatt már egyre kevésbé tartott igényt a kutya segítségére, így csak néhány elkötelezett tenyésztőnek köszönhető, hogy a portugál vízikutya fajta megmaradt és a világ országaiban elterjedt.

Ez a közepes termetű, robosztus megjelenésű kutya izmos, amely az úszásnak köszönhető. Átlagosan 16-25 kg súlyú és marmagassága 43-57 cm. Viszonylag nagy a feje, fekete vagy barna a szeme, a fülei lelógnak. Rövid a háta, a fara enyhén lejt, mély mellkasú eb, lábai erősek, izmosak. Szőre erős és dús, amelynek két típusa van. Az egyik hosszabb és enyhén hullámos, míg a másik rövid, tömött szőr. Szőrzetének színe fekete, fehér, csokoládébarna és ezek keveréke lehet.

A portugál vízikutya nagyon értelmes, barátságos, kimondottan munkabíró fajta. Jó a szaglása. Emberközpontú, okos, vidám eb, amely akkor boldog, ha családban él. Jól kijön a gyerekekkel is, de megfér a fajtársaival is, főleg akkor, ha már kölyökkorában megkezdték a szocializációt.

Nagy mozgásigénye van, és fontos az úszás lehetőségének biztosítása, hiszen elnevezéséből is adódik, hogy szereti a vizet. Ha eleget tud mozogni, akkor a lakásban tartott kutya nyugodtan viselkedik.

Azért került a figyelem középpontjába, mert szőrzete kevésbé hullik, mint más fajtáknak, ráadásul antiallergén, így allergiások is tarthatják ezt a kutyafajtát.

Várható élettartama 10-14.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: kutyafajtak.hu)