Jump to content

Ki szedi fel?

2015. 01. 24. 09:00

Szeretjük kutyáinkat, a velük való foglalkozás, a séta a legtöbb tudatos ebtartónak nem okoz gondot. Azonban a négylábúnk maga mögött hagyott kutyaürülék feltakarítása már nem tartozik legkedvesebb foglalatosságunk közé. Belegondoltatok már, hogy mi a helyzet a vakvezető kutyák piszkával? Azt ki takarítja fel?

Nem csak teljesen világtalan, a világot egyáltalán nem látó embereknek van vakvezető kutyája. Azoknak is szüksége van segítségre, akik nagyon gyengén látnak, de nem vakultak meg teljesen. Számukra szintén nagy segítséget jelenthet egy segítőkutya. Nekik nem feltétlenül jelent gondot a kutyapiszok összeszedése.

Azt is érdemes tisztázni, hogy a vakvezető ebek speciálisan képzettek, amelyeket arra is megtanítottak, hogy melyik az a vezényszó, amelyre elvégezheti a dolgokat. Vagyis komoly illemhely etikettet is tanulnak a kiképzés során. Természetesen emellett fő dolguk, hogy a látássérült gazdijukat elvezessék a legbonyolultabb terepen is.

A látássérült gazdi úgy tudja megállapítani, hogy kutyája éppen melyik dolgát végzi, hogy a hátát megsimítja. Pisiléskor egyenes a hű segítő háta, míg nagyobb dolog intézésekor pedig görbül. A hím kutyusokat arra is megtanítják, hogy ne a szokásos láblendítéses technikát alkalmazzák, hanem guggolva vizeljenek.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: megazin.uni-miskolc.hu)