Jump to content

Cukorbeteg kutya kezelése

2015. 01. 25. 15:00

A cukorbetegség, vagyis diabétesz nem csak az emberek körében megjelenő betegség. A kutyák között is problémaként jelentkezik, de vannak kutyafajták, amelyek még érintettebbek. Hogyan lehet a diabéteszes kutyákat kezelni?

Természetesen esetükben is nagyon fontos az étrend figyelése, az injekció pontos beadása. Ezek betartása mellett a cukorbeteg kutya olyan életet élhet, mint egészséges társai. Az inzulin-szükségletet a kutya súlyából lehet megállapítani, ám ez önmagában nem elégséges. Minden kutya hasnyálmirigy károsodása más mértékű, így a megfelelő adag kiszámítását egyénileg szükséges elvégezni.

Ha kedvencünknél most került diagnosztizálásra a cukorbetegség, akkor egy hétig otthon kell beadni az inzulint ebünknek, majd az állatorvos többszöri mérés során ellenőrzi, hogy ingadozik-e a vércukorszint, amelynek alapján beállítja a megfelelő adagot és annak idejét is. Az állatorvos megtanítja a gazdinak azt, hogyan kell előkészíteni és beadni az inzulint kedvencének.

A túlsúlyos cukorbeteg kutyusok számára szükséges a diéta, vagyis magas rost- és szénhidráttartalmú étrendet kell bevezetni. Az elhízás ugyanis csökkenti az inzulinra való érzékenységet, így a diabétesz kordában tartása nehézkesebb. A diéta betartása addig szükséges, amíg el nem éri az ideális testsúlyt a kutyus.

Ha kutyakonzervet és száraz kutyatápot kap a kedvenc, akkor kisebb az esélye a magas vércukorszint kialakulásának, mert ezek rostban gazdag tápanyagok. A cukorbeteg kutya esetében nagyon fontos, hogy naponta ugyanannyi kalóriájú táplálékot vigyen be a szervezetébe, mert ez alapján számolták ki a számára elegendő inzulinmennyiséget. Arra is törekednie kell a gazdinak, hogy minden nap egy időben adja be az injekciót, amihez természetesen egy jó napirendre van szükség.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: consumeraffairs.com)