Jump to content

Cukorbeteg kutya

2015. 01. 25. 12:35

A cukorbetegség, vagyis diabétesz nem csak az emberek körében megjelenő betegség. A kutyák között is problémaként jelentkezik, de vannak kutyafajták, amelyek még érintettebbek.

kialakulhat a cukorbetegség. Nemek tekintetében a szukák között háromszor annyi a diabétesz, mint a kanoknál és 6-9 éves kor között jelentkezik a betegség.

Kialakulásának oka az, hogy a hasnyálmirigy szigetsejtjei nem termelik megfelelő mennyiségben az inzulint. Ez jelentkezhet attól, hogy a hasnyálmirigy sejtjei megsérülnek, vagy genetikai hajlam is lehet az oka. Ha kevés a szervezetben az inzulin, akkor magas vércukorszintet eredményez. A cukorbeteg kutyák gyakrabban vizelnek, vagyis folyton szomjas, hamar kiszáradhat, de gyakrabban éhesek is.

A diabétesz első jelei kutyánál tehát a gyakori vizelés, a sok folyadékfogyasztás, és fokozott táplálékbevitel. Előrehaladott állapotban már bágyadtság, hányás, kiszáradás, hályog lehet a tünet, de lényegében minden szervre hatással van. Sőt kialakulhat a diabéteszes kóma is, amely akkor jelentkezik, ha a vérben nagyon megemelkedik a ketonok mennyisége. Vagyis a cukorbetegség további ismertetőjegyei lehet a gyengeség, gyors légzés, aceton szagú lehelet, hányás.

Fokozottan figyelni kell az ebben a betegségben szenvedő kutyák étrendjére, az inzulin injekció időben történő beadására. Ha ezt sikerül beiktatni a magunk és az állat napirendjébe, akkor a cukorbeteg kutya teljes és aktív életet képes élni.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: shapeshifter.hu)