Jump to content

Láncon a veszély

2015. 02. 03. 09:05

Hogy mit takar a cím? A kutyák láncon való tartását. A z ingerszegény környezet, elhanyagoltság teljes mentális leépülést, antiszociális magatartást vonhat maga után. 

A kutyák agresszivitását általában félelem váltja ki. A táplálékszerző agresszió pedig a táplálék megszerzésére irányul, hiszen a kutya ragadozó. Ez pedig azt jelenti, hogy a ház körüli állatok veszélyben vannak.

A láncon való tartásnak következménye lehet a harapós, agresszív állat. De ha bizonyos szabályokat betartunk, akkor ez nem következhet be.

  • megfelelő hely, ahol a kutyát tartják;
  • elegendő idő, amit naponta a gazda kutyájára fordít: vagyis sétáltatás, játék;
  • megfelelő gondoskodás (táplálék, folyadék állandó biztosítása).

Ha ezek közül egy is hiányzik, akkor előbb vagy utóbb, de gond lesz.

Hogy miért harap a kutya? Több oka lehet. Az egyik a sokkhatás, amelynek következtében ijedtében harap, pedig alapjában véve egyáltalán nem vad és harapós kutyáról van szó.

Az ivarzás időszakában az állatok hormonháztartása teljesen megváltozik. A másik nem szagát messziről megérzik, és késztetést éreznek arra, hogy találkozzanak bármi áron. Akár harapni is készek.

A láncon tartás instabil idegállapotúvá teszi az állatot és gyakrabban meg is támadják akár a gazdájukat, nemhogy az idegeneket.

Harapásra, támadásra késztetheti az ebet, ha a gazda ruházatén élelem szagát érzi. A kevésbé szocializált kutya akár meg is haraphatja a gazdáját, netán még komolyabban megsebesítheti.

Ha a kutya érzi magát dominánsnak, akkor megtámadhatja a család kisebb, gyengébb tagjait (gyerekek), mivel alsóbbrendűnek véli. Vagyis dominanciakonfliktus alakul ki.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: allatvedojogasz.blog.hu)