Jump to content

Asszertív kutyatréning – 1. rész

2015. 02. 24. 16:00

A következőkben egy olyan módszerről lesz szó, amely az önérvényesítésre és mások érdekeinek figyelembe vételére épít. Ez az asszertív módszer.

A latin asserere, azaz felszabadítás szóból ered. Egy olyan kommunikációs módszer ez, amely másokat is figyelembe vesz, így elkerülhetik az erőszakos kommunikációt. Tanulható és fejleszthető az asszertivitás, amely problémamegoldásra serkent, megkönnyíti a konfliktusok kezelését.

Az asszertivitást kifejezhetünk következetes és határozott jelzésekkel, magabiztos testbeszéddel, nyugodt hangvétellel, őszinte tekintettel, egyenes testtartással. Mindenki felméri azt, hogy milyen környezetben van, és ehhez igyekszik alkalmazkodni. A helyzet felmérése, annak értékelése kihat a fiziológiai állapotunkra és az érzéseinkre, valamint a viselkedésünkre is. Az asszertív viselkedés önelfogadást, mások elfogadását, reális önképet, helyzetképet, önmagunk és mások tiszteletét jelenti. Az asszertivitás megmutatkozik tehát a saját érdekeink megvalósításában úgy, hogy mások érdekeit is figyelembe vesszük.

Ez a viselkedésforma az állatvilágban is jelen van. A falkavezérek is a közösséget képviselik úgy, hogy a többi állat érdekeit szem előtt tartják. Ettől lesznek képesek csoportban élni, túlélni, eredményesen vadászni, szaporodni. Ezt a módszert lehet a leghatékonyabban alkalmazni a kutyanevelésben is.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: kutyatanya.hu)