Jump to content

Lakásba való kutyusok - 1. rész

2015. 03. 17. 16:00

Akik nem kertes házban élnek, de elnyomhatatlan vágyat éreznek ahhoz, hogy kutyát tartsanak, azoknak bemutatunk néhány kistestű, lakásba való kutyát.

Ez a földszintes apróság, a palotapincsi egy olykor hangoskodó és méltóságteljes kutyus. Másik elterjedt neve a pekingi palotakutya. Őseiket szentnek tartották Kínában, és csak kiváltságos személyek tarthatták.

Amilyen kicsi, olyan magabiztos. Viszonylag kicsi a mozgásigénye, ezért ideális lakótelepi lakásba is vagy akár mozgássérült gazdi mellé is. Nagyon jó házőrző, szereti az idegenek megugatni, emiatt azért lehetnek konfliktusok a szomszédokkal. Kedves, szereti a társaságot.

A kezdő kutyatulajdonosok is vállalhatnak palotapincsit, ám akinek nincs elég türelme, az mégse ezt a fajtát válassza, ugyanis nagyon érzékeny jószág. Idomítani nem olyan könnyű, mert makacs és akaratos. Vannak mozgékonyabb időszakai, akkor szert játszani, de alapjában véve a kényelmet, pihenést választja.

Ez a kistestű kutyus 15-25 cm marmagasságú és 3-6 kg között van a súlya. Lábai rövidek, teste viszonylag hosszú. Arcorri része jellegzetesen rövid, pofája pedig ráncos és széles. Szemei nagyok, kidülledők és sajnos éppen emiatt gyulladásra hajlamosak is. Háta egyenes és izmos, mellső végtagjaik rövidek, erősek. Bundájának karbantartása heti kétszeri fésüléssel kivitelezhető.

Tartásánál figyelembe kell venni, hogy bár kedveli az ember, vagy más állat társaságát, de nem szereti, ha zavarják, így kisgyerekes családoknak emiatt nem igazán ajánlott a palotakutyus. Várhatóan 12-15 évig él.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: kutyakozpont.hu)