Jump to content

Lakásba való kutyusok - 3. rész

2015. 03. 23. 16:00

Akik nem kertes házban élnek, de elnyomhatatlan vágyat éreznek ahhoz, hogy kutyát tartsanak, azoknak bemutatunk néhány kistestű, lakásba való kutyát.


Ez a régi múltra visszatekintő kutyafajta vélhetően kínai eredetű, de a tudósok mai napig nem tudják, hogy pontosan mikor alakultak ki. Annyi ismert, hogy már az időszámítás előtti időkben tenyésztettek a kínai eunuchok lapos fejű, kistestű kutyákat és ezt a korabeli ábrázolások is bizonyítják. Három alaptípusát különböztetik meg a kínai kutyáknak: oroszlánkutya, pekingi, lo-sze. Ez utóbbi lehet a mopsz őse.

A kereskedelem révén került a fajta nyugatra. Európában már hamarabb ismerték a fajtát, mint Oroszországban. A XVI. század 70-es éveiben a spanyol-holland háborúban a spanyolok rajtaütését csak a király mopsza vette észre. A Pompei névre hallgató kutyus így az orániai uralkodóház jelképe lett. A későbbi időkben pedig már más országokban is megjelent a kistestű kutya.

A mopsz zömök, apró jószág. Négyzet alakú a teste, feje azonban gömbölyű. Sötét, kidülledő szeme miatt azt az érzést kelti bennünk, hogy szomorú, zsémbes. Rövid szőre nem igényel különösebb gondozást, emiatt is kiváló lakásba a mopsz. Bundájának lehet ezüsttől kezdve a feketéig terjedő színű, de a fajta jellegzetessége a pofáján lévő fekete maszk és a redőzött homlok.

Marmagassága 30-32 cm, súlya pedig 6-10 kg közötti lehet. Lábai rövidek. Mozgásigénye igen kicsi és kiváló társa lehet más állatoknak is. Gyerekek társaságát is nagyon kedveli, nem agresszív. Fiatalkorában nagyon mozgékony a mopsz, vagyis erre az időszakra nagyon következetesnek kell a gazdájának lennie. A jutalomfalat esetében nagyon motiváló lehet. Mivel imádja a hasát, de utálja, ha gazdája haragszik rá, így a jutalomfalattal nagy fejlődést lehet elérni nála. Ábrázatával ellentétben vidám, hűséges, érzékeny kutyus. Jó természetű, kiegyensúlyozott és nyugodt eb. Ritkán ugat.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: mksztkok.fw.hu)