Jump to content

Titokzatos gyilkos kór

2015. 03. 26. 09:00

Állatorvosok sem tudják biztosan, hogy milyen betegség miatt pusztult el olyan sok kutya Angliában.

2012 vége és 2014 eleje között minimum harminc agár halálát okozta, vélhetően az alabama rot nevezetű gyilkos kór. Ahhoz, hogy ez beigazolódjon, több kutatásra lesz szükség. Egy másik gyanúsított a CRGV betegség, amely veseelégtelenséget, bőrkárosodást okoz.

Az USA-ban azonosították a betegséget még az 1980-as években, és szerencsére csak ott terjedt az agarak között. Nagyon ritkán jelenik meg Amerikán kívül, most mégis Angliában találkoztak ezzel. Ráadásul nem csak agarakat érintett a betegség, hanem más fajtákat is: spániel, retriver, border collie.

A kór bőrkárosodással, fáradtsággal, étvágytalansággal, hányással, lázzal jelentkezett, majd később már veseelégtelenség alakult ki a kutyusoknál, hiszen a hajszálerek károsodtak.

Az állatorvosok azt javasolják, hogy amint valamilyen bőrkárosodást észlelnek kutyájukon a gazdik, ne késlekedjenek, azonnal forduljanak szakemberhez. Lehet, nem külső sérülésről van szó, hanem az alabama rot indult támadásba. Még nem tudják hogyan terjed, de az biztos, hogy nem étellel vagy vízzel. Lehetséges verzió, hogy parazita okozza, de gyanúsítottként szerepel az E. coli baktérium is.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: mirror.co.uk)