Jump to content

Lakásba való kutyusok - 5. rész

2015. 04. 05. 16:05

Akik nem kertes házban élnek, de elnyomhatatlan vágyat éreznek ahhoz, hogy kutyát tartsanak, azoknak bemutatunk néhány kistestű, lakásba való kutyát.

A chihauhau vagy csivava az egyik legkisebb testű kutyus a világon. Megkülönböztetünk rövid szőrű és hosszú szőrű csivavát.Ez az ősi kutyafajta Mexikóból származik, bár eredetéről sok információ nem áll rendelkezésünkre. Néhány forrásból úgy tűnik, hogy már az aztékok és a toltékok őrzőkutyája volt, a csivava ősét falakon ábrázolták. A csivava egyszerre lehetett a két kultúra finom csemegéje és szent kutyája is.

Bennszülöttekkel együtt érkezett 120 éve Amerikába, majd Európába, de ide már más kutyafajta keresztezésével. Hazánkba az 1960-as évek táján került be.

Az aprócska csivavának felálló, hegyes fülei vannak, és minden neszre hegyezik fülüket. Élénk és kimondottan jó jelzőkutyus. Amilyen kicsi, annyira harcias. Ha elsőre lát valaki egy ilyen pici kutyát, el sem hiszi, hogy mennyire merészen indul támadásba nálánál jóval nagyobb állatoknak.Mivel kicsi testű, így igen mozgékony és gyors, de még sincs nagy mozgásigénye. Ennél fogva is kiválóan alkalmas lakásban való tartásra. A családhoz, a család életéhez könnyen alkalmazkodik, a gyerekekkel is jól kijön, ha kellő a türelem és gyengédség. Érzékenyek azonban a hidegre. A rövid szőrű változat bundájának tisztántartása könnyű, a hosszabb szőrűét azonban sűrűbben kell gondozni.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: csivava.network.hu)