Jump to content

A tekintet bűvöletében – 1. rész

2015. 04. 20. 16:05

A kutyák azok a lények, amelyek le tudnak minket a lábunkról venni. Az erős kötődés kialakításának fő eszköze a szemkontaktus.

Amikor a gazdi és kutyusa szemkontaktusba kerül, mindkét félben nő az oxitocin szintje. Az oxitocint nevezik a szerelem hormonjának is, de ez növeli a kutya és gazdája közötti kötődést.

Japán tudósok fedezték azt fel, hogy ha egy kutya megnyeri a szívünket, akkor cserébe mi az övét. Hasonlít ez az anya és gyermeke kapcsolatra, hiszen ott is az oxitocin fejti ki hatását.

Sok időt és energiát fektetnek abba, hogy a legközelebbi rokonaik, a főemlősökkel kapcsolatos kísérletekre, vizsgálatokra koncentrálnak, pedig nem kéne olyan messzire menni, hiszen a megoldás a közelünkben van. Fejlődéspszichológusok figyelme a családban élő kutyákra terelődött és hamar felismerték, hogy a kutyusok sok mindent elárulnak magukról. Több mindent, mint azt gondolnánk. Hiszen értik a szociális világot, és nincs még egy olyan állat az ember körül, amely ennyire spontán reagálna az emberi mozdulatokra. A társas érintkezés alapjait felhasználva szociális gesztusok széles körét alkalmazzák, amelyek pedig a szótanulás szociális alapjait jelentik.

Tovább fokozva, a kutyusok nagyon fogékonyak a társas információk figyelembevételére, amely által igazi problémamegoldók, és mindenellett éppen azokat a hibákat vétik, mint amit egy kisgyermek is elkövet. Vagyis még a hibáik is emberiek.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: imgur.com)