Jump to content

Nincs elég kutya

2015. 05. 03. 09:00

A vakok és gyengén látó személyek számára a mindennapi élet során legnagyobb segítség és egyben társ is a vakvezető kutya.

A speciálisan képzett ebeket arra tanítják meg, hogy a térbeli kiterjedésű akadályokat észleljék, jelezzék és kikerüljék. Ehhez veleszületett ösztöneik egy részét el kell fojtani, gondolunk itt például a vadászatra.

Hazánkban körülbelül 100 speciálisan kiképzett vakvezető kutya van, amelyik tanúsítvánnyal is rendelkezik. Ez igen kevés, ráadásul évente csak nagyjából 10 kutyával bővül a kör. Ennek az az oka, hogy a kiképzés drága és időigényes is. Egy kutya speciális taníttatása kb. 2 évbe és 2 millió forintba kerül.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonság Hivatal (Nébih) ennek érdekében egy új projektet indított útjának Látótárs elnevezéssel. A Nébih igyekszik segíteni és nyomon követni a vakvezető kutyusok képzését.

Magyarországon négy intézmény foglalkozik vakvezető kutyák kiképzésével, a taníttatáshoz szükséges anyagi feltételeket pályázatok útján és adományokból tudják finanszírozni.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: infovilag.hu)