Jump to content

Láncon tartás

2015. 05. 04. 09:00

Nem új keletű az a törekvés, hogy a kutyákat ne lehessen láncon tartani. Talán meg is fog valósulni?

Európa több országában már bírságot szabnak ki annak az állattartónak, aki láncra kötve tartja ebét. A büntetés mértéke akár 150 ezer forintnak megfelelő összeg is lehet.

Magyarországon 2016-tól tervezik, hogy nem engednék a kutyák ilyenfajta tartását. Országunkban is az európai bírság mértékét akarták volt bevezetni, most azonban úgy tűnik, hogy közel 90 ezer forintra rúghatna a bírság mértéke akkor, ha a gazda nem gondoskodik állata megfelelő és biztonságos elhelyezéséről, a szökés megelőzéséről. A nem megfelelő állatszállítás mértéke pedig 120 ezer forint lehetne. Több szabálysértés az összegek összeadódnának.

Az 1998. évi XXVIII. törvény 14§-a szerint tilos

(5) a) kistestű ebet 10 m2-nél, közepes testű ebet 15 m2-nél, nagytestű ebet 20 m2-nél kisebb területen tartósan, b) kistestű ebet 4 m-nél, közepes testű ebet 6 m-nél, nagytestű ebet 8 m-nél rövidebb eszközzel tartósan kikötve,

(6) Tartósan csoportosan tartott ebek esetén számukra egyedenként legalább 6 m2 akadálytalanul használható területet kell biztosítani. Nem minősül csoportos tartásnak a szuka együtt tartása a kölykeivel, azok hathetes koráig.

(7) Amennyiben ebet futólánccal – vagy ahhoz hasonló elven működő szerkezettel – kikötve tartanak, a feszített és futó részek hosszának összege nem lehet kevesebb 8 m-nél, valamint a futó rész nem lehet rövidebb 3 m-nél.

(13) Az ebek kikötéséhez, illetve vezetéséhez használt eszközöknek az állatra történő rögzítésére kizárólag nyakörv vagy hám használható oly módon, hogy az az állat egészségét ne veszélyeztesse.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: http://kutyabarat.hu)