Jump to content

Az engedelmesség tanítható, avagy obedience

2015. 06. 12. 09:00

A kutyaiskolák arra szakosodtak, hogy a rakoncátlan kutyusokat, a korukból eredő csintalan kölyköket megtanítsák a fegyelemre, az engedelmességre. Egy sport is alkalmas erre, ez az obedience, ezt mutatjuk most be.

 

Obedience (obídiensz) engedelmességet jelent. Ez egy olyan modern sportág a kutyások körében, amelyben dominál a gyorsaság, pontosság, mindezek a harmónia jegyében. Ehhez persze nagyon jó kutya-gazda kapcsolat szükséges.

Ez a sport Angliából származik, a working trials versenyek részét képezte az 1920-as években. Csak a második világháborút követően vált önálló sportággá, és csak eztán mutatták be nagyközönség előtt. A jelenlegi szabályzat azonban Skandináviában fogalmazódott meg az 1960-as években.

Mára már egyre népszerűbb a világon az obedience. A kutyusoknak pontosan kell elvégezniük a feladatot, de emellett nagyon fontos szempont, hogy a négylábú élvezze a munkát, a közös munkát. Öröm legyen gazdi és kutyája számára is.

Az FCI Nemzetközi Szabályzat szerint az obedience 9 feladatból áll, melyek a következők: csoportos helyben maradás ültetéssel, szabadon követés, menet közbeni gyakorlatok, behívás állítással és fektetéssel, előreküldés behívással, apportírozás irányítással, akadályon való apportírozás, tárgykiválasztás, távolságkontroll.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)