Jump to content

Csont vagy nem csont, ez fontos!

2015. 06. 16. 10:00

A még nem ennyire tudatos és felelősségteljes kutyatartás idejében elfogadott volt, hogy a vasárnapi ebéd után, a húst lekopaszítva a csontról, az automatikusan koppant a padlón a kutyának szánva.

A kutya ragadozó állat, vagyis húst fogyaszt, azaz nem csak a csontot eszi meg sőt. Azért az már elfogadott, hogy a csont, mint a kutya fő tápláléka, nem állja meg a helyét. A csont a test szilárd váza, a test ásványi anyag raktára. Tehát tápláló és a hatóanyaga is magas és még a beleknek is jót tesz.

Igen ám, de ha csak csontot kap egy kutya táplálékául, akkor komoly bélbajokhoz segítjük kutyánkat. Kaphat csontot, de csak mértékkel, mondjuk heti 1-2 alkalommal. Az sem mindegy, hogy milyen csontot adunk a kutyának. A szárnyasok és a nyúl vékony csontjait tilos odaadni a kutyának, de már a csirke feje és far-hát csontja ízletes és alkalmas kutyánk számára. Más állatok vastag, csöves csontjait is odaadhatjuk sütés vagy főzés után. Az ilyen nagy cubákokkal órákon át elbajlódhat egy kutyus. Edzi és tisztítja fogait, remekül szórakozik, a gazdi pihen.

A kutya számára adható tehát csont, de mértékkel és a csontok alapos megválogatásával.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; fotó: flickr.com)