Jump to content

Kombinált védelem kell a vérszívók ellen

2015. 06. 18. 16:00

A szívférgesség a kutyások rémálma. Lehet ellene védekezni, nehéz.


A szívféreg lényegében fonálféreg, amelyet a szúnyogok terjesztenek. A lárvák a gazdaállat szervezetében fejlődnek ki, a szív jobb felében és akár a tüdőartériában is. Az akár 30 cm hosszúságot elérő féreg 7-8 évig is élhet a kutyában, az állatnak szívelégtelenséget, ödémát, hasvízkórt okozhat.

Erről a betegségről azok a gazdik biztosan hallottak, akik mediterrán országba utazás előtt konzultált állatorvossal, azonban egyre gyakoribb, hogy olyan kutya is megfertőzik, amelyik egyszer sem hagyta el az országot. Ez azt jelenti, hogy fertőzött szúnyogok már Magyarországon is vannak. Egyelőre úgy tűnik, hogy a Tisza mentén és a déli területükön nagyobb az ilyen szúnyogok jelenléte és az általuk okozott szívférges kutyusok diagnosztizálása.

Nehéz kezelni a szívférges állatokat, éppen emiatt a megelőzésre sokkal nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk a gazdiknak. A felmelegedés egyre csak nő, a szúnyogok terjednek, az állatokat pedig nem óvjuk kellően a szúnyogcsípések ellen. Többféle csepegtetős készítmény valamint nyakörv áll rendelkezésünkre, ami a szúnyogok mellett elűzi a bolhát, kullancsot is. Ezeknek kombinált használata már védelmet nyújt négylábúnknak.

Akik abban a hitben ringatják, hogy ez a betegség csak a kutyákra jelent veszélyt tévednek. A macskákra nézve is veszélyes ez a fertőzés, ezért esetükben is védekezni érdemes a szúnyogok ellen.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)