Jump to content

Kell az útlevél vagy sem?

2015. 06. 26. 09:00

Beindult a nyári szezon, a nyaralások időszaka. Itt nagy dilemma. Ha kedvencünkkel együtt akarunk utazni, kell a kutyának, macskának állatútlevél vagy sem?


Tudnod kell, hogy a külföldre utazol és magaddal szeretnéd vinni kedvencedet, akkor igenis szükséges az állatútlevél, mert a kedvtelésből tartott, a nem kereskedelmi célú ki- és behozatalú állatról van szó. Tehát kell az útlevél, amelyet rendelet is megszab.

Azt már tudjuk, hogy szükséges állatunk számára ez az okmány, de honnan lehet igényelni, beszerezni? Ellenben a sajátunkéval, nem az önkormányzatnál lehet hozzájutni, hanem az állatorvosnál kell jelezni ezt az igényt, aki jogosult erre. Ez is egy szigorú számadású okirat, amelyet az állatorvos a Magyar Állatorvosi Kamarától igényel. Az okmány kiállítása szinte azonnal megtörténik, lényegében már az igényléskor. Léteznek olyan EU-s tagállamok, amelyekben más, különleges követelményeket szabnak meg. Ebben az esetben kicsit lassabb lehet az ügyintézés, mert az okmányt csak akkor állítják ki, ha a szükséges vizsgálati eredmények megvannak.

Ahhoz, hogy az állatunk megkapja – vagyis inkább mi kapjuk kézhez ­– az útlevelet, az állatorvos felveszi az állat adatait, a mikrochipet beazonosítja. Az orvos helyben állítja ki a dokumentumot, tehát nincs lehetőség postán átvenni. Az okirat kiállítási díját a Magyar Állatorvosi Kamara 3600 Ft + ÁFA-ban határozta meg, de az állatorvosok egyénileg határozhatják meg ezt a díjat. Az okmányban igazolt oltások érvényességéig használható az állatútlevél.

Az állatok részére kiállított útlevélben jegyzik a gazdi és az állat adatait, az oltásokat és beadásuk dátumát, a chip számát. Lényegében hasonló adatok szerepelnek az útlevélben, mint az oltási könyvben, mégsem használható fel az oltási könyv külföldi utazáshoz.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)