Jump to content

Gyógyítani akarunk, de akár ölhetünk is

2015. 06. 30. 10:00

Kedvenceink is megbetegedhetnek, de eszünkbe nem jusson saját gyógyszereinkkel történő otthoni gyógykezelés. Nagyon balul sülhet el a dolog.


Kerülnek állatorvos keze közé olyan állati páciensek, akik a mérgezés tünetét mutatják. A gazdival való beszélgetés során derül ki, hogy csupa jó szándékból, emberek számára készült gyógyszerekkel kívánta kedvence kínjait csillapítani. A gyógyszerek lebontása közben azonban az állat szervezetében méreganyag halmozódhat fel, az állat még betegebb lesz, mint volt.

A másik eset az, amikor a véletlenül szabadon hagyott gyógyszert eszi meg a kutyus, vagy a cicus.

Általánosságban elmondható, hogy az emberek leginkább fájdalomcsillapítót és gyulladáscsökkentőt adnak be állataiknak. Ha nekünk jó, biztos az állatoknak is. Csakhogy az állatok normál testhője jóval magasabb, mint az embereké. 38,8 fokig nincs hőemelkedése a kutyáknak, macskáknak. E feletti értéknél már hőemelkedésről beszélünk, 40 fok felett pedig lázról. Sokszor az állat viselkedése, étvágytalansága, bágyadtsága kelti fel a gyanút a gazdiban, a kutya beteg. Simogatása közben pedig még lázasnak is érzi, ezért a számunkra jól bevált gyógyszerekhez nyúl, amely a kedvencben más hatást ér el, mint nálunk. A műtéten átesett állatok fájdalmát sem szabad hasra ütés-szerűen csillapítanunk saját gyógyszerinkkel.

Ami számunkra hatásos fájdalom- és lázcsillapító szer – paracetamol, ibuprofen, acetilszalicilsav stb. –, az az állatok számára veszélyes. Nemhogy gyógyítanánk, enyhítenénk a bajt kedvencünk szervezetében, de még fel is fokozhatjuk, vagy akár meg is ölhetjük egy ilyen készítmény beadásával.

Csakis állatorvos által előírt gyógyszert szabad állatainknak adni a megfelelő mennyiségben.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)