Jump to content

Koplalónap és diéta

2015. 07. 18. 09:00

Az állatok is kevesebbet esznek a nagy melegben, de vannak olyan kedvencek, amelyeknek a gazdik adnak kevesebb adagot. Nem véletlenül, diétáznak.

 

Az egészségügyi szempontok szerint összeállított étrend a táplálék mennyiségében és minőségében is változik diéta során. Ezt javasolt, hogy az állatorvos állítsa össze. Ma már vannak jó minőségű csökkentett kalóriaértékű tápok is, de ezeket is többször, kisebb adagokban adjuk kedvencünknek.

A diéta egyik oka lehet az elhízás, a túlsúly, amely állatainkat éppúgy fenyegeti, mint minket. A plusz súly terheli az egész szervezetet, de főleg megterhelő a végtagoknak, a májnak, szívnek, vesének. Az elhízott, vagy arra hajlamos állatokat szükséges diétára fogni és többet mozogni velük. A következetes diéta mellett egy koplalónap is beiktatható. Amelyik állatnál ismert szívbetegség áll fenn, tilos az adagját még a legkisebb mértékben is sózni.

Ha a diétát hasmenés miatt kell beiktatni, általában elegendő egy napnyi koplaltatás és diéta nélkül is megszűnik a baj, mindenféle gyógyszer nélkül. Párolt zöldségeket, rizst, húslevest adjunk az állatnak, a víz mellé még keserűtea is járhat. Krónikusabb esetben széntabletta is adható. Ha azonban több napja fennálló állapotról van szó, akkor már szakember segítségét kell kérni, és a megfelelő antibiotikus adagolásával orvosolható a baj.

További érdekességekért kérjük keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)