Az emberek bőrén mikroorganizmusok élnek. Ehhez hasonlóan a kutyák szőrén is találhatóak belőlük. Ezeknek egy része olyan élőlény, amely szagot bocsát ki. Habár a kutya száraz állapotában is jelen vannak a mikroorganizmusok, de vizesen a molekulák közötti kötések víz hatására feloldódnak és a levegőbe jutnak. A nedves levegő pedig több molekula felvételére alkalmas, így a mikroorganizmusok által kibocsátott szagot nagyobb koncentrációban érezzük, mint akkor, ha a kutyus száraz.
Amikor vizes a kutya, a levegőbe kerülnek onnan mikroszkopikus molekulák. Azokat belélegezve azok az olfaktorikus receptorokra kerülnek, amelyek által meg tudjuk különböztetni a szagokat, illatokat. Így alakul ki bennünk a büdös, vizes kutya fogalma.
További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!
(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)