Jump to content

Öregedési teszt kutyusoknak

2015. 09. 10. 09:00

A kutyusaink hozzánk nőnek. Magától értetődő, ha megöregszik egy kutyus, minél kényelmesebb feltételeket szeretnénk biztosítani az agg állatnak.


Az ilyen felelős állattartásnak és a javuló életkörülményeknek köszönhetően viszont sok az idős állat. A korral pedig betegségek járhatnak, memóriazavar, a szobatisztaság már nem mindig válik tarthatóvá, tájékozódása is rosszabb lehet a kutyusnak.

Kutyák számára is kifejlesztettek egy tesztet, amellyel azt lehet felmérni, hogy az állat hol tart az öregedési folyamatban. Ez alapján az állatorvosok azt állapították meg, hogy a 8-16 éves kutyusok negyede problémamentesen öregedik meg, 37%-a mutat mentális romlást. Ez utóbbit a gazdi alig észlelt, de azt érzékelte, hogy a kutyájával való kapcsolata megváltozott. Az ezen százalékon felüli kutyusok viszont olyan állapotba kerültek az öregedési folyamatban, hogy gondozásra szorultak. A legjellemzőbb, hogy az alvási ciklusuk borult fel a kutyáknak, valamint változott a társas kapcsolatuk is. Ráadásul ez az állapotromlás az ebeknél jóval gyorsabb ütemben következik be.

Ez a teszt egy rutinos orvos vizsgálatával 20 perc alatt kideríti, hogy milyen öregedési fázisában tart a kutyus és melyik típusba sorolható be. Így azonban sokkal eredményesebben és időben lehet elkezdeni az állat gyógykezelését, ha szükséges.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)