Jump to content

A kutyatulajdonosok elválási nehézségei

2015. 12. 09. 17:00

Egy házasság utáni szétválás nemcsak a férjet és a feleséget érinti, hanem a család minden tagját. Ha a családba állatok is élnek, ők is megérzik annak hatását.


Még csak válás sem kell ahhoz, hogy a megszokott közeg teljesen felboruljon, ugyanis egy szakítás is nyomot hagyhat a lelkekben. Sok pár vesz magához közösen kutyát, majd amikor útjaik külön válnak, akkor dől el az állat sorsa, hogy kihez kerüljön. Ha a párnak a kutya jelentette a gyermek pótlását, saját gyermek híján a kutya képvisel olyan értéket egy pár életében, akiért harcolni kell. Ugyanúgy, mintha gyermek elhelyezését kellene átgondolni, kutyus esetében is azt kell figyelni, hogy mi lenne a legjobb a kedvencnek. Azt kell mérlegelni, hogy a pár melyik tagjánál lenne a legkiegyensúlyozottabb és legstabilabb a kutyus élete. Fontos, hogy ez a lehető legkevesebb stresszel járjon. Az új környezetbe való költözés persze ezt felborítja, habár hozzá tud szokni a négylábú, de a környezeti változás és a másik gazdi eltűnése frusztrációval járhat.

A kutyát a magyar joggyakorlat ingóságként kezeli, a vagyonleltár részeként megállapítják az értékét, és természetesen semmilyen eltartási kötelezettség nincs.

Ha a családban több kutya is van, akkor is mindegyik kutya egyik vagy a másik emberhez húz. Lehet tudni, hogy ki az eb gazdija, így költözéskor nem kérdéses, hogy melyik állatot viszi magával. Ám ha különösen erős a kutyusok közötti kapcsolat, olyan szomorúságot okozhatnak a kedvenceknek, hogy érdemes meggondolni az állatok együtt tartását.

Érdemes mérlegelni, hogy ha a családban gyermek is van és ragaszkodik kutyájához, valamint megengedhetik maguknak, hogy az eb továbbra is velük maradjon, akkor náluk legyen a kedvenc elhelyezve. Így sem a gyermek, sem az állat nem annyira szenvedi meg az elválást.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu; Fotó: flickr.com)