Jump to content

A szőrhullás okai

2016. 04. 24. 07:00

Tavasz van, a vedlés ideje. Kedvenceink ilyenkor vetik le vastag bundájukat és növesztik helyette rövidebb, szellősebb szőrzetüket. Hogy ne váljon rémálommá, segíthetünk kedvencünknek.

Egyes kutyafajták jóval hajlamosabbak a vedlésre, ezért a felelős gazdi már akkor feltérképezi a kutyusok vedlési szokásait, mielőtt megvásárolná a kutyust. A szőrtelen kutyusoknak is van szőrük, habár elnevezésük nem erre utal. Nagyon gyér, de mégis szőr borítja. Persze nem hagy annyi szőrt maga után, mint a dús bundával megáldott fajták.

A vedlés idején kellemetlen találkozásaink lehetnek kedvencünk szőrével, hiszen abból mindenhová kerülhet. Ha hosszabb szűrő a kutya, feltétlenül szükséges mindenki érdekében a rendszeres szőrápolás. A fésüléssel gyorsabban egy egyszerre megszabadulhatunk a kihullott szálaktól. Figyeljünk kutyusunk étrendjére, hiszen a szőrhullást a nem megfelelő táplálék is okozhatja. Egyes bőrparaziták is szőrhullást eredményezhetnek, habár inkább foltokban jelentkezik a szőr kihullása. Bármilyen hihetetlen, a kutyák is lehetnek stresszesek, ha van valami kiváltó ok, ráadásul okozhat fokozott szőrhullást.

A rendszeres fürdéssel sokat segíthetünk a vedlés felgyorsításában, de a sokáig tartó fürdetés ugyanúgy ártalmas lehet, ezért havonta 1-2 alkalommal javasolt csak.

Először ki kell deríteni a fokozott szőrhullás okát, és orvosolni a problémát.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu/forrás; flickr.com/kép)