Jump to content

Kutyák és a napégés

2016. 06. 26. 19:00

A nyári időszak egyik veszélye a napégés. Az ember bőre csupasz, semmi nem védi a napfénytől. Csakhogy a kutyákat is érinti a nap sugara.

Sokunk egyáltalán nem gondolkodik abban, hogy a kutya bőre is leéghet, hiszen testüket szőr borítja. Természetesen más ez a gondolatmenet akkor, ha csupasz kutyusa van valakinek. A nagy melegben gondoskodunk a friss ivóvízről, a hűvös helyről, de arra nem gondolunk, hogy kedvenceink is szenvedhetnek napégést, és ugyanúgy szenvednek tőle, mint mi. Sőt súlyos esetben akár a bőrrák is kialakulhat.

Főleg a fehér, rövid, világos szőrű ebek esetében fordul elő, de a fül, az orr, a száj, az alhas környéke az, amely több kutyusnál kritikus rész. Az állatkereskedésekben be lehet szerezni a speciális, kutyák számára kifejlesztett naptejet, amellyel az érzékeny részeket szükséges bekenni.

Ha mégis leégés tapasztalható a kutyusnál, akkor a piros, égett felületet hideg vizes borogatással hűtsük le. Ismételjük jó párszor. Le is lehet az állatot fürdetni és többször megismételhető. Ha súlyosan leégett az eb, orvoshoz kell fordulni.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

 

(Forrás: otthonikedvenc.hu/forrás; flickr.com/képek)