Jump to content

Guruló cicák és kutyák

2016. 07. 15. 19:00

Tudjuk milyen az, ha egy kutya nagyra nyitott szemekkel bámul ránk, amikor mi épp elfogyasztani kívánjuk az ételt. A következetes gazdi nem hisz ennek az ábrázatnak, de a cicák segélykérő nyávogásának sem kell adni.

Egyáltalán nem csak az emberek között egyre jellemzőbb, hogy kórosan elhíznak, hanem a velük élő állatokat is túletetik, a mozgást viszont nem erőltetik senki esetében sem. Habár jópofának tűnik egy Garfield termetű macska, vagy egy szinte guruló kutyus, de az egészségügyi állapotára nézve igen súlyos lehet a helyzet. Nemcsak a mozgás nehézsége jelent gondot, hanem számtalan betegség elődszobája lehet az elhízás.

Általában megfigyelhető, hogy az a gazdi, aki maga is túlsúlyos, könnyen előfordulhat, hogy kedvencétől sem vonja meg a plusz falatokat.

A legsúlyosabb cica Spongya Bob, aki 15 kilót nyom. A legkövérebb kutya pedig 120 kilós. Te jó ég! Mit teszünk magunkkal és kedvenceinkkel? Óriási terhelést jelent az ízületeknek a plusz teher állandó cipelése, emellett vesebetegség, cukorbetegség, magas vérnyomás és szívelégtelenség is jelentkezhet a kedvencnél. Ennek tükrében már nem olyan mókás látvány egy menni alig tudó cica, vagy kutyus.

Az állatok elhízásában a legnagyobb ellenséget a túletetés jelenti. Az állatok tudják, hogy mennyi táplálékfelvételre van szüksége a szervezetüknek. Ám, ha mindig a négy fal között él, mozogni szinte csak a házban tud és szokott, akkor gyakrabban előkerülnek a finom falatok. Az az ösztönös szabályozás felborul, hogy mennyi élelem szükséges, így több élelmet vesznek magukhoz.

Ha már elhízott állatról van szó, szükséges állatorvos segítségét kérni, aki megfelelő diétát ír elő az állatnak.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu/forrás; flickr.com/képek)