Jump to content

A dohányzás káros az egészségre, a kutyáéra is

2016. 10. 31. 20:00

Gondoltad volna, hogy kutyáink is ki lehetnek téve a nikotinmérgezésnek? Na persze, nem úgy kell elképzelni, hogy sok cigit szív el a kutyus, mégis megtörténhet a baj.

Főleg a kölyökkutyák esetében fordulhat elő a nikotinmérgezés, ugyanis a csintalan fiatal állatok kíváncsiak, és mint a kicsi gyerekek, a kiskutyák is mindent a szájukba vesznek. Egy-egy séta alkalmával a világra rácsodálkozva kerülhet szervezetükbe a cigarettacsikk. Akár rá is szokhatnak arra, hogy séták során összegyűjtik az útjukba kerülő csikkeket, amelyek szétrágása során akkora mennyiségű nikotin kerülhet a szervezetükbe, amely akár súlyos mérgezést is okozhat.

Főleg idegrendszeri elváltozáshoz vezet ez a fajta mérgezés, epilepsziához hasonlatos rohamokat, görcsöket produkálnak a kutyák. A gazdi ijedten és értetlenül áll kutyája felett, nem is gyanakszik arra, hogy a cigarettacsikkeknek köszönhető. Ha a gazdi sem jön rá, hogy mi a kiváltó ok, akkor az állatorvos is csak a tüneteket tudja enyhíteni nyugtató beadásával, infúzióval. Ha a roham után hónapokig semmilyen rángógörcs, epilepsziához hasonló roham nem észlelhető, akkor előtérbe helyezhető a nikotinmérgezés lehetősége is.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)