Jump to content

A hagyma legyen elhagyva

2016. 11. 07. 07:00

Nem mindent ehet kutyusunk, amelyet mi fogyasztunk. Számos élelmiszer tiltólistán van. Mostanában a csokit emlegetik sokszor, pedig a hagymára is figyelni kell.

A magyar konyha alapja a hagyma. Majdcsak mindenhez felhasználjuk, ételeink zamatos ízét adják, a kutyák számára azonban veszélyes. Kis mennyiségben nem veszélyes, bár akkor sem jó az ebnek, de mivel szinte mindenben van hagyma, így ha sok ilyen ételből csípünk kedvencünknek egy-egy darabot, akkor bajba sodorhatjuk.

A hagymafélék egy bizonyos tioszulfát nevezetű vegyülettel teszik ízletessé ételeinket, éppen ez az, ami veszélyes a kutyákra nézve. Amíg a mi szervezetünk ezt fel tudja dolgozni, a kutyáké nem. Ha pedig folyamatosan adagoljuk számukra ezt az anyagot, felhalmozódik a szervezetükben és mérgezést, vérszegénységet okozhat.

Nem is biztos, hogy észrevesszük, ugyanis a mérgezés függ a kutya méretétől, testsúlyától. Kis mennyiségben nem jelent veszélyt, de hosszú távon már igen. Ha a kutyád levert, hasmenős, hányt, sápadt az ínye, sötét a vizelete, és gyakran adsz neki akár csak néhány falat chipset, pizzát, hamburgert, akkor lehet a hagymára gyanakodni.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)