Jump to content

Hamarosan megint aktuális lehet - szívférgesség - 1. rész

2017. 04. 01. 08:00

A tavalyi évben már nagyon sok helyről kaphattak a gazdik információt a szívférgességről. Megint időszerűvé válik ez a téma.

Egyáltalán nem volt félnivalónk. A szívférgesség nem volt ismert hazánkban egészen addig, amíg a szúnyogoknak köszönhetően meg nem jelent nálunk is. Korábban csak esetleg a tévében látottak alapján tudtunk ennek a betegségnek a létezéséről, néhány éve pedig már nálunk is egyre nagyobb bajt okoz. Főleg a kutyákat fertőzi meg a szívférgesség, de olykor macskák és más emlősök esetében is kimutatható.

A kór megjelenésének egyik oka az éghajlat változása lehet. Eddig csak jóval délebben, a melegebb éghajlaton tudott élni az a parazita, amelyet a szúnyogok terjesztettek. Ma már Magyarország klímája is megfelelő ehhez. 2007-ben diagnosztizálták az első megbetegedést itthon, aztán egyre több lett a megbetegedés.

Nem azonnal mutatkozik meg a fertőzöttség. A parazita lárvái a gazdatestbe jutva több átalakuláson mennek keresztül. Először a bőr alatti kötőszövetet választják otthonukul, majd más szövetek között vándorolva végül a vérárammal együtt a tüdőbe jutnak. Legalább fél év kell mire elérik a végleges méretüket és 5-6 évet is eltöltenek a kutya szervezetében.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)