Jump to content

Hamarosan megint aktuális lehet - szívférgesség - 2. rész

2017. 04. 02. 08:00

A tavalyi évben már nagyon sok helyről kaphattak a gazdik információt a szívférgességről. Megint időszerűvé válik ez a téma.

Habár szívférgességnek nevezik a kórt, de valójában a kutya tüdejében vernek tanyát. Amikor már az állat szívében is kimutatható a féreg, az azt jelenti, hogy annyian vannak a gazdaszervezetben, hogy már a szívet is el kell foglalniuk. Idáig azonban nem szabad hagyni fajulni a fertőzést. Gyógykezeléssel az enyhébb esetet könnyebb gyógyítani. Már a köhögés is a betegségre utalhat, de ahogy telik az idő, ahogy nőnek a férgek, akkor jelentkezhet a fáradékonyság, furcsa hangok levegővételkor. Súlyos fertőzöttség esetén már a szívet is birtokolják a férgek, amely az állat halálához vezet.

A szívférgességet tehát csak a lárvákkal fertőzött szúnyogoktól lehet elkapni. A férgesség kimutatása nehéz, mert sokáig tünetmentes az állat, amikor pedig az állat egészségében hanyatlások mutatkoznak, sokszor nagyon nagy a baj.

Ha kiderül a betegség, idejében felismerik, akkor bizonyos szerekkel lehet kiölni a lárvákat az állat szervezetéből. Így is legalább negyedéves küzdelmet jelent a férgekkel felvenni a harcot. Amikor már a szívbe is kerül féreg, akkor lehet, hogy műtéti úton kell a férgeket eltávolítani, és csak aztán kerülhet sor a gyógyszeres kezelésre. Egyik sem olcsó, így leginkább megelőzni kellene a betegséget. Vagyis olyan terméket érdemes használni, amely elűzi kedvencünk közeléből a szúnyogot.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)