Jump to content

Alaszkai klee kai

2017. 05. 11. 07:00

Sok kutyafajtát már a neve alapján le tudnánk írni, hogy néz ki. Ha azt írjuk Alaskan klee kai, akkor megjelenik előtted a kutya?

Képzelj el egy huskyt, az ugye megvan? Na, most annak egy kicsinyített verziója a klee kai. Indián nyelven úgy is nevezik, hogy kicsi kutya. Tényleg nagyon hasonlít a huskyhoz, csak annak kicsinyített változata.

Ha igazán husky fajtabolond vagy, de számodra egyáltalán nem érdekes, hogy munkakutyád legyen, akkor az alaskan klee kai neked való választás. Küllemében az alaszkai és szibériai huskyra emlékeztet, csakhogy nem alkalmas szánhúzókutyának.

Alaskan klee kai története akkor kezdődött, amikor egy alaszkai házaspár Oklahomába utazott rokonlátogatóba. Kutya nélkül mentek, de kutyával távoztak, ugyanis a rokonoknál meglátták azt a huskyhoz hasonlító, de jóval kisebb termetű kutyust, amely úgy megtetszett nekik, hogy elkérték. Kiderült azonban, hogy nemcsak a házaspár tetszését nyerte el ez a furcsa kis kutya, amely egy ismeretlen fajtájú apától és egy husky nősténytől született, hanem a házaspár közelében élőkét is.

Ekkor jött az ötlet, hogy tenyészteni kellene ezt a fajtát. Sikerült is szerezni egy hasonló furcsa keverék kutyust, majd a tenyésztéshez használt alaszkai és szibériai huskykat is. Az Alaskan klee kai kölyköt 1987-ben adta el a tenyésztő. Nem is gondolta, hogy ekkora sikere lesz. 1995-benkülön fajtaként ismerték el az Alaszkai klee kait.

A tenyésztés során mindig nyomon követték az állatok génállományát, ugyanis a genetikai sokszínűség ez esetben egyáltalán nem volt érvényben.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/kép)