Jump to content

Fájdalmas köröm balesetek

2017. 08. 18. 06:00

A kutyák körme természetes módon kopik, azonban a lakásban tartott ebeknél ez nem mindig megfelelő. A természetes kopás mellett azonban beszakadhat az eb körme.

Az egészséges kutyusok körében egyáltalán nem mindennapos probléma a köröm beszakadása, mégis megeshet éppúgy, mint a köröm letörése is. Ez ijesztő lehet főleg a gazdi számára, mert vérezni kezd kedvence körme, de szerencsére maga a sérült köröm jól kezelhető. Ha a hely miatt történt a körömbaleset, akkor nem kell aggódni, de ha minden külső körülmény nélkül, és rendszeresen beszakad a kedvenc körme, akkor már egy állatorvosi kivizsgálás elhagyhatatlan.

A lakásban tartott ebek körme otthon nem kopna megfelelően, ezért a sétál alkalmával, valamint a rendszeres kutyakozmetikai látogatások során rendbe szedhető az állat körme. A beszakadását nem a kemény talajon való járás és futkározás okozza, hanem az, hogy az állat körme apró résekbe beakad, és ez leginkább a hosszú köröm miatt lehet.

A legjobb, ha a körömápolást szakképzett emberre bízzuk, de ha magunk ápoljuk a kutyus körmét, akkor arra kell törekedni, hogy csak a túlnőtt rész szabad eltávolítani körömcsípővel. Ha sérülést tapasztalunk a kutya körmén, akkor magunk döntjük el, hogy segítünk a kutyának, vagy szakemberre bízzuk. A köröm kicsi mértékű beszakadása nem feltétlenül jár vérzéssel, nincs is nagy gond. Körömcsípővel le lehet vágni a felesleges körmöt. Ha netán túlvágtuk, akkor jöhet a papírtörlő, a Betadine. Éppen ennek elkerülése miatt legjobb, ha kutyakozmetikusra bízzuk ezt a munkát. Annál ijesztőbb, ha a körömágy is sérül, mert komoly vérzéssel jár.

A sérülések elkerülése érdekében tehát fontos a körmök megfelelő gondozása, és lehet D-vitaminban gazdag eledellel etetni a kutyát.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)