Jump to content

A rendőrkutyák titkai

2017. 09. 03. 08:00

Régóta fogjuk be a kutyákat munkára. Egykoron is nagyban segítették az embert, és ez mit sem változott.

A segítő kutyák barátai és segítőtársai azoknak a rászoruló embereknek, akik önellátó életükre csak úgy képesek, ha egy kutya besegít nekik. Más kutyák azonban egészen más szolgálatot teljesítenek. A rendőrség vagy a katonaság szolgálatában álló kutyusok komoly kiképzéseket kapnak, és teszik dolgukat felhasználva rendkívüli szaglásukat. Kereshetnek eltűnt személyt, drogot vagy bombát és személyes védelemben is felhasználják a kutyusok segítségét. Vagy egy célra, mondjuk nyomkeresésre használják a kutyákat, vagy pedig kettős célra, amely a nyomkeresés mellett mondjuk a drog kiszimatolását is jelenti.

Azt gondolnánk, hogy a drogkereső kutyus éppúgy képes kiszagolni a bombát, robbanószereket is, de ez nem így van. Ez nem a kutyusok hibája, hanem a kiképzések során vagy csak az egyik keresésére, vagy csak a másikra tanítják be.

Ez azért van így, mert a rendőröknek máshogy kell reagálniuk akkor, ha valakinél drogot szimatol a kutya, mint akkor, ha robbanószert.

Azt tudtad, hogy a rendőrkutyákat sokszor német nyelven képzik ki? Ez az a nyelv, amelyet nem beszél mindenki, így kevesebb hamis parancsszóval vezethetik félre az ebet.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)