Jump to content

Kuvaszok arattak Lipcsében

2017. 12. 11. 20:00

Ha arra kérünk, hogy sorod fel a kilenc magyar kutyafajtát, akkor menne? A pulin, a komondoron és a rövidszőrű vizslán kívül szerepelne a kuvasz?

A Lipcsében megrendezett kutya-világkiállításon már bizonyított egy kuvasz. November 8-12-e között került megrendezésre a világverseny, amelyen húszezernél is több kutyus mutatta meg magát. Egy magyar kuvasz, méghozzá Gádzsó, Champion kategóriában a legnemesebb fokozatot nyerte el. Egy másik kuvaszával is elindult a versenyen, Jobbágy a növendékkutyák kategóriájában második lett.

A magyar kuvasz tulajdonosai Szabadkán élnek. Nyolc évvel döntöttek úgy, hogy kuvasszal kezdenek el foglalkozni. Már a tenyésztés megkezdése előbb volt kapcsolatuk a kuvasszal. Az ősi magyar kutyafajta nagyon alkalmazkodó, megbízható, bátor, nagyon hűséges. A nyájak őrzése, a ragadozóktól, idegenektől való védelmezés volt eredetileg a feladata.

Gádzsó és Jobbágy is a szabadkai tenyésztőtől származnak. Jobbágy Szombathelyen él gazdájával, míg Gádzsó Magyarkanizsán él.

A vajdasági, kuvaszt tenyészők több éve létrehozták klubjukat, amelyhez azóta már más ország is tenyésztői is csatlakoztak.

A nyertes kutyákat tenyésztő elmondása szerint, kuvaszt tartani és tenyészteni egyfajta életstílus. Tartásuk, tenyésztésük során is arra ügyelnek, hogy az ősi szokásokhoz hűek maradjanak. Azaz minél nagyobb területen élhessen.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek (A képek illusztrációk)