Jump to content

Nyugdíjas vakvezetők

2017. 12. 15. 20:00

Az életünk sokszor ütközik nehézségekbe, de még nehezebb azoknak, akik a vakok gyengénlátók közé tartoznak. Számukra a mindennapok sokkal nagyobb küzdelmet jelenteke, mint a látóknak.

Közülük többen úgy tudnak javítani életvitelükön, hogy egy speciálisan képzett kutyával osztják meg életüket. A vakvezetőkutyák segítik gazdájukat a közlekedésben, de az otthoni teendők elvégzésében is. Ezt mind tudjuk, de nem gondolunk bele abba, hogy ezek a kutyusok is megöregednek egyszer.

A nyugdíjas vakvezetőkutyát sok esetben maga a vak személy és családja gondozza tovább, hiszen az évek alatt nagyon összeszokott csapattá válnak, elválaszthatatlan társak lesznek. Viszont olyan vakok is vannak, akik nem tudják a munkaképtelenné vált ebek gondozását vállalni.

Hogy mi történik azokkal a magasan képzett, ámde nyugdíjassá vált vakvezető kutyákkal, akik nem maradhatnak vak gazdájuk mellett? Őket a Bernáthegyi Vakvezető Kutya Iskola veszi a szárnyai alá. A teljes értékű kutyusok csak azt a munkát nem képesek már ellátni, amire egykor kiképezték őket, de attól még ugyanolyan kedves kutyusok, mint bármelyik másik eb.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek (A képek illusztrációk)