Jump to content

Nehéz időszak következik

2017. 12. 29. 19:00

Szilveszterkor az emberek nem csak bulikban búcsúztatják az óévet, de ehhez még petárdát, tűzijátékok is használnak. Kutyáink nehezen viselik ezt a napot. Mit tehet a gazdi?

Ha kint tartott kutyánk van, akkor ezekben a napokban szánjuk meg, és engedjük védett helyre. Ha a házba nem akarod bevinni, akkor megteszi a kazánház, a garázs vagy a pince is. Olyan helyet kell biztosítani félős kutyusainknak, ahová a zaj kevésbé jut el, és ijedten sem tud kiszökni onnan.

Törekedjünk arra, hogy az esti séta még sötétedés előtt megtörténjen. A petárdás ünneplők ugyanis a sötétedés beálltával szeretnek durrantgatni. Ebben az esetben is feltétlenül használjunk pórázt, mert akár a közelünkben is durranhat egy petárda.

Ha ez történik, akkor a gazdának kell mintául szolgálnia, mint falkavezér. Még számunkra is ijesztő azonban egy közeli hangos csattanás, amire nem vagyunk felkészülve. Kutyáink hallása pedig sokkal jobb a miénknél, így nem csoda, ha sokkal jobban megijednek. De ha a gazdi nyugodt tud maradni, akkor a kutya sem esik pánikba.

Ha tudjuk, hogy négylábú társunk ijedős, akkor ezen a napon biztosítsunk neki társaságot még akkor is, ha programunk van, máshol leszünk. Ne hagyjuk magára.

Állatorvostól előre be lehet szerezni nyugtató tablettát, amit szilveszter napján adhatunk az ebnek. Ezeken a praktikákon kívül a kutyus hozzászoktatható a tűzijátékhoz.

További érdekességekért kérjük, keressék fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | animabicho.com.br, dogstrust.org.uk/képek)