Jump to content

Csokimérgezés, nem tréfa

2018. 01. 10. 20:00

A kutyák étrendje egyáltalán nem olyan, mint az emberé. Ami tehát nekünk jó, a kutyák számára lehet egészségtelen. A csokit szeretjük, de még számunkra is mértékkel ajánlott.

A kutyusok esetében azonban tiltólistás eledel a csokoládé. Hiába tekintünk rájuk úgy, mint egy családtagra, és hiába akarjuk őket úgy is kezelni. Ha jót akarunk számukra, az nem egyenlő azzal, hogy csokit adunk nekik.

Még az ember számára is mértékkel jó a csokoládé fogyasztása, hiszen a hízáshoz és a fogak romlásához is hozzásegít. A mértékletesség nagy erény, de a kutyák számára még a kis csokoládé elfogyasztása is egészségkárosító lehet.

Akármilyen kérően néz rád kedvenced, még egy kis falatka csoki sem megengedett számára. Feltéve, hogy nem akarod őt megbetegíteni, akár megölni.

A csokoládéban kakaó van, a kakaó pedig kakaóbabból készül. A kakaóbabban egy olyan anyag található, amelyet az ebek szervezete nehezebben dolgoz fel, mint az emberi emésztőrendszer. A kakaóban található koffein és teobromin nevezetű anyag is máshogy hat az állatokra, mint ránk.

Még, ha nem is kínáljuk tudatosan kedvenceinket csokival – mert jól tudjuk, hogy az árt nekik, legyen kutyánk vagy macskánk ­–, akkor is hozzájuthatnak a gazdi tudta nélkül édességhez, hogy abból baj lehet. A kutyák mérgezésének egyik gyakori esete, ha csokival telítődik szervezetük. Már kis mennyiségű csokibevitel is okozhat tüneteket, úgymint hiperaktivitás, hányinger, légzési nehézség.

Nem kell azonnal megijedni, bár a tünetek jelentkezhetnek. Egy-egy falatka csokoládé még nem halálos, de kellemetlen tapasztálás lehet kedvencednek. A nagyobb mennyiségű csokibevitel után már érdemes orvosnál jelentkezni. Ha súlyos esetről van szó, akkor vagy az orvos hánytatja meg kutyádat, vagy olyan szert ad kutyádnak, amelyik kiváltja a hányást. Ha súlyos csokimérgezés áll fenn, nincs garancia arra, hogy kedvenced túléli annak ellenére sem, hogy elvitted állatorvoshoz.

Kedves gazdi! Hát ezért ne adj kutyádnak még kis mennyiségű csokoládét sem.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek)