Jump to content

A városi életmód és az állattartás

2018. 01. 12. 07:00

Évezredek óta megosztjuk otthonunkat a kutyákkal és macskákkal, de már akkor sem volt ez mindenkire nézve kötelező, mint ahogy most sem az.

Mindenkinek joga van arról dönteni, hogy lesz-e házi kedvence vagy sem. Ha azonban vállaljuk őket, akkor egészen életük végéig kötelességünk gondoskodni róluk.

A nagyvárosi életforma sem mentes a házi kedvencektől. Nem kell, hogy az legyen, és mindenkinek a magánügye, hogy tart-e állatot-e vagy sem. Az, hogy milyen állatot tart, már sokkal inkább tartozik azokra a szomszédokra is, akik a nagyvárosi életnek megfelelően összezárva, egymás mellett élnek.

A társasházakban, és lakótelepi lakásokban ugyanúgy élhetnek kutyák, macskák. Még ha a gazdi szereti is kedvencét, az állatok hangoskodása zavarhatja a szomszédokat. Igencsak megnehezítheti a békés egymás mellett élést és kellemetlenségekhez vezethet. Akár eljárást is indíthat a szomszéd a kutyaugatás miatt.

Sokan vélik úgy, hogy lakótelepi lakásba se kutya, se macska nem való, ezért inkább kisebb termetű állatokban gondolkodnak. Ahol gyerkőc is van a családban, ott előbb vagy utóbb szóba került az állattartás kérdése. Első kisállatként sok szülő dönt a halak, a kis rágcsálók mellett, amelyek kezdésként pont ideálisak, és még csak a szomszédot sem zavarják.

Egy kormányrendelet meghatározza, hogy milyen állatokat nem lehet társasházi lakásban tartani. Ha azonban olyan állat van a szomszédban, amelyet a rendelet nem tilt, azonban a szomszédok azt ellenzik, úgy azt bejelenthetik, de semmi jogsértőt nem tesz a gazdi. A kutyák hangoskodása miatt kerülhet bajba a gazdi, valamint a bármilyen állat lakáson belüli tenyésztés tiltott.

További érdekességekért kérjük, keressétek fel Facebook oldalunkat!

(Forrás: otthonikedvenc.hu | flickr.com/képek (A képek illusztrációk)